Konu Dışı Organik Gıda Gerçekte Nedir ve Gıda Sertifikası

Konu Dışı

birbaba

Baby Community Member
Katılım
30 Haz 2019
Mesajlar
182
En iyi cevaplar
1
Tepki puanı
191
Puanları
43
Yaş
46
Konum
Alanya
organikgidalar809070.jpg


Günümüzde organik gıda olmayan ve tarım ilaçları ile kimyasal içeren gübreler ile üretilen ürünlerin hormonlu ve sağlık açısından zararlı olduğu biliniyor. Ve bunun ardından da her yerde organik gıdadır etiketlerini fazlasıyla görmeye de başladık. Organik gıda etiketli ürünler tüketiciler tarafından tercih edildiğinden dolayı, bu kısmen bir satış politikasına da dönüşmüş durumda. Peki, markette, pazarda ve bir çok yerde karşılaştığınız organik gıdadır ibaresi ne denli doğru?

Gerçek Organik Gıda Nedir?

Her köy ürününün organik gıda olduğunu sakın düşünmeyin. Organik ürün ve organik çiftçilik demek; hormonlar, sentetik kimyasallar, genetik mühendislik (GDO), antibiyotikler, ışınlanmadan korunmuş tarım ürünü ve çiftlik hayvanı yetiştirebilmek demektir. Bunların da mümkün olabilmesi için;
- Hasattan önceki 3 yıllık bir zaman diliminde zararlı organizmaları uzaklaştırıcı pestisit, yabani otlara karşı kullanılan herbisit gibi ilaçlar ya da organik olmayan kimyasal gübrelerden uzak tutulmuş olması gerekmektedir.
- Yan tarafınızda organik çiftçilik yapmayan ve kimyasal kullanan tarla yer alıyorsa, onunla aranızda sağlam bir ayırıcı tampon bölge oluşturmanız gerekmektedir.
- Organik tarlalar kara yoluna yakın olamazlar.
- Yerleşim yeri organik tarım yapılacak alanın yakınında yer almamalıdır.
- Kirlenmiş yeraltı sularının bulunduğu bölgede organik tarım gerçekleştirilemez.

Organik Gıda Sertifikası

Türkiye'de organik gıda sertifikası 2010 yılının Ağustos ayından itibaren uygulanmaya başlanmıştır. Organik tarımın esasları ve uygulamasına ilişkin yönetmelik oluşturulmuş ve buna göre de; "Yarısı ya da tamamı GDO'lardan üretilen, GDO içeren ya da GDO'lardan oluşmuş gıda, yem, tohum, toprak düzenleyici, gübre ya da mikro organizmalar tarımı yapılacak ürünler veya yetiştirilecek hayvanlar üzerinde kullanılamaz." anlamına gelmektedir.

Çiftlik hayvanlarına dahi antibiyotik tedavisi ya da hormon uygulanırsa, bu canlılarda organik olarak satılamamaktadır.

Organik Çiftçiliğin Amacı

Toprağı, suyu, havayı kirletmeden, bütünlüğünü bozmadan çevre, insan, bitki, hayvan sağlığını koruyarak üretim yapmak, organik çiftçiliğin amacıdır. Ülkemizde Ege bölgesinde 1980'li yıllarda organik çiftçilik yapılmaya başlandı ancak alınan ürünlerin %95'i maalesef ülkemizde kalmayıp, ihraç edilmektedir. Ürünlerin diğerlerine nispeten pahalı olması, alım gücü açısından sıkıntı yaratabilmektedir. Tüketiciler organik tarım ile üretilen ürünleri almak istiyorlarsa, kesinlikle üreticilerin organik tarım sertifikalarını görmek istesinler. Üreticiler bu sertifikayı göstermek zorundadır.
 
Evet son zamanlarda bazı zirai ilaçların her köye ulaşması ve çok kolay bulunabilir olması nedeniyle artık organik ürün bulmak zorlaştı.
 
Ben organik gıda olduğuna inanmayanlardanım. Çünkü organik dediğimizin hastalığı oluyor, o hastalıkla nasıl mücadele ediliyor? Tabi kimyasal ilaçlar kullanılarak.
 
Üst