Prematüre Bebek Prematüre Bebeklerde ROP Hastalığı ile Prematüre Bebekler Görme Engelli Olabilir

Gülsüm-Umut

Baby Community Member
Katılım
29 Haz 2017
Mesajlar
509
En iyi cevaplar
5
Tepki puanı
252
Puanları
63
Yaş
44
Konum
Ankara
Web Sitesi
www.bebekforum.net.tr
Prematüre bebeklerde olan ROP hastalığı bir göz hastalığıdır. Nedeni; erken doğum nedeniyle ortaya çıkan göz hastalığı prematüre retinopatisi (ROP) gözün ağ tabakasının (Retina) damarlanması henüz tamamlanmamışken bebeğin erken doğması sonucu damarların düzgün olarak gelişememesi. Ayrıca prematüre bebekleri yaşatmak için yüksek konsantrasyonlarda verilen oksijen, gözdeki damarların anormal gelişmesine neden olur. Bunun sonucunda da damarları tamamlanmamış bebeklerin göz damarlarında ROP (Prematüre Retinopatisi) hastalığı meydana gelir.    
Uzmanlarca yapılan araştırmalara göre prematüre bebekleri; prematüre retinopatisi (ROP) tehlikesinin beklediğini belirterek bu durumun körlükle sonuçlanabileceğini belirttiler. 

Tıbbın gelişmesiyle yaşatılabilen prematüre bebek sayısının arttığı gözlemlenmektedir. Bu oranda da ROP hastalığının da görülme sıklığı artmaktadır. ROP 34 haftadan erken doğan bebeklerde görülebilen bir hastalıktır.

ROP zamanında doğan bebeklerde görülmez. 

Prematüre anne babaları erken doğan bebekleriniz mutlaka ve mutlaka göz muayenesine götürmeleri gerekmektedir. Özellikle de 34 haftadan erken doğan ve 1500 gramın altında doğan prematüre bebeklerin rop muayenesine götürülmeleri gerekmektedir. 

ROP hastalığı görülen tüm bebeklerde de körlük riski bulunmamaktadır. 

ROP tedavisi prematüre bebeğin durumuna göre ; Lazer tedavisi, ilaç tedavisi ve cerrahi müdahale şeklinde yapılabilir.

ROP HASTALIĞI EVRELERİ :

1. EVRE : Retina damarlı ve damarsız bölgeleri arasında bir çizgi hat mevcuttur. Eğer hastalık 1 evre ise kendiliğinden düzelir.

2. EVRE : ROP hattı biraz kabarıktır. Fakat üzerinde anormal damarlanmalar mevcut değildir. 2. evrede hastalık kendiliğinden de düzelebilir. Bir sonra ki evreye de geçebilir.

3. EVRE : ROP hattının üzerinde anormal damarlanmalar başlar ve bu damarlar göz küresinin merkezine doğru büyümeye başlar. Bu aşamada tedavi gerekir. Ve hasta takip edilir. 

4. EVRE : Bu aşamada ROP hattı retinayı kabartarak retina dekolmanına yol açar. Bu aşamadaki şanslı hastalarda cerrahi müdahale başarılı olabilmektedir.

5. EVRE : Bu aşamada retinanın tamamı dekoledir. (Ayrılmış) Hastalık bu evrede tedavisi mümkün olmamakla birlikte bazı merkezlerde denenebilir. Ama genel olarak başarılı değildir.
 
Üst