Prematüre Bebek Prematüre bebeklerin küvözden çıktıktan sonra evde bakım önerileri

Gülsüm-Umut

Baby Community Member
Katılım
29 Haz 2017
Mesajlar
508
En iyi cevaplar
5
Tepki puanı
252
Puanları
63
Yaş
44
Konum
Ankara
Web Sitesi
www.bebekforum.net.tr
Prematüre bebekleri Yeni Doğan Bakım Ünitesinden (Küvöz) taburcu edilme zamanı oldukça önemli bir konudur. Hastahaneden erken çıkma bebek ile anne arasındaki bağı kuvvetlendireceği gibi bebeğin gelişeceği çevrenin düzenlenmesi, hastahane enfeksiyonlarının önlenmesi ve hastahane masraflarının azaltılması yönünden de faydalıdır. Buna karşı bebeğin hastahaneden erken çıkması bebeğin genel durumunun bozulmasına ve tekrar hastahaneye yatırılmasına yol açabilir.

Bakımda Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar :

1- Vücut Isısının Korunması : Prematüre Bebekler normal zamanından erken doğduğu için vücut gelişimini tam olarak tamamlayamadan dünyaya gelmişlerdir. Vücutlarında cilt altı yağ tabakaları oluşmadığı için hipotermi vücut ısısının düşmesi gözlemlenebilir. Oda sıcaklığı sabit tutulmalı (24-25 Derece civarı olmalı) çok soğuk ve çok sıcak geçişlerden bebek korunmalıdır. Isı değişikliklerinden kesinlikle bebeğinizi koruyun.

2- Temizlik ve Hijyen : Evinizin çok temiz olması gerekmektedir. Evde bebeğinizin odası ayrı olmalı ve kesinlikle onun yanına girerken steril olmanız gerekmektedir. Prematüre Bebeklerin bağışıklık sistemleri çok gelişmediğinden dolayı bebeklerin yanına girenlerin dikkatli olması gerekmektedir.

3- Beslenme : Prematüre bebeklerin besin ihtiyaçları normal doğmuş bebeklere göre çok daha fazladır. Anne sütünün önemi çok daha fazladır. Prematüre bebekler diğer akranlarını yakalayabilmeleri için enerji doğru hesaplanmalı ve beslenme ona göre yapılmadır. Biz 2 - 2,5 saatte bir sağarak anne sütü veriyorduk. Prematüre bebekler yeni doğan bakım ünitesinde kaldıklarından emme problemi yaşayabilirler. Fedakar annele anne sütünü sağarak verebilirler. Ek gıdaya geçişte de steril su, gıdaları mümkün olduğu kadar doğal veriniz. Doktorunuza mama konusunda da danışınız.

4- Evde Enfeksiyon Kontrolü : Prematüre bebekler bağışıklık sistemleri fazla gelişmediğinden dolayı eve gelen ziyaretçilerin de anlayışlı olması gerekmektedir. Ziyaret saatleri kısıtlı ve bebekle temas çok kısıtlı ve kontrollü olmalıdır.

5- Solunum Durması - Apne : Prematüre bebeklerde sık görülen apne, beynin yeterli olgunluğa ulaşmamış olması ve göğüs kafesi kaslarının kuvvetsizliği yüzünden meydana gelmektedir. Yeni doğan bakım ünitesinde çok sık karşılaşılan bu sorun bebek taburcu olduktan sonra da devam edebilir. Bebeği sıklıkla gözlemlemek gerekmektedir.

6- Bebeğin Altı Mutlaka Beslenmeden Önce Değiştirilmelidir : Kusma olaylarının yaşanmaması için bebeğin altını beslenmeden önce değiştirin

7- Uyku : Prematüre bebekler akranlarına oranla çok daha fazla uykuya meyillidirler. Özellikle beslenmeye ayrılan süre ne kadar çok uzarsa o kadar bebeğin yorulması ve uykuya meyil de artacaktır. Bebeği yan yatırın. Beslenme sonrası kusma durumunda bebek kendini kurtaramaz. Bu yüzden en doğru yatırma bebeğin sırtını bir yastıkla destekleyerek yan yatırmaktır.

8- Cilt Bakımı : Prematürelerin cildi de diğer akranları gibi hassastır. Hatta daha hassas. Alt temizliği işlemlerinde pamuk ve zeytinyağ kullanılmasında fayda var. Biz ilk dönemler o şekilde bir uygulamaya gittik. Prematüre bebekleri uzun süre aynı pozisyonda yattığından kulaklarda yapışkanlık, nekrozlar oluşabilir. Ağız bakımında da steril su kullanabilirsiniz.

Kaynak : Anne ve Bebek Kitapları
 
Üst