Anne Son Adet Tarihine Göre Kaç Haftalık Hamileyim?

evdesaglik

Baby Community Member
Katılım
14 Eki 2020
Mesajlar
1
En iyi cevaplar
0
Tepki puanı
1
Puanları
1
Yaş
44
Konum
bursa
İlk haftalarda kadınlar gebe olup olmadıklarını anlayamaz. Ancak adet tarihleri geciktikten sonra kafalarında acaba “gebe miyim?” diye soru işaretleri oluşmaya başlar.

Hamilelik Belirtileri
Hamilelik belirtileri her gebelikte ve her gebede farklılıklar gösterse de genellikle adet tarihinin gecikmesi gebeliğin ilk belirtilerindendir. Adet gecikmesinin haricinde göğüslerde ve meme ucunda hassasiyet, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, bayılma, halsizlik, bazı gıdalara aşerme, kokuya hassasiyet, bel, sırt, kasık bölgesinde ağrı, vajinal akıntı, kanama, vücut ısısında yükselme gibi işaretler hamilelik belirtisi olarak söylenebilir.

Son Adet Tarihinin Önemi
Son adet tarihi, kadın hastalıkları & doğum uzmanına gidilen daha ilk muayeneden itibaren hekim tarafından anne adayına sorulan bir bilgidir. Hekim yapacağı gebelik muayenelerinde ultrason cihazının veri kısmına son adet tarihi bilgilerinigirerek, anne adayının muayenesinde bebeğin hafta hafta gelişimini takip edebilmektedir. Son adet tarihi aynı zamanda bebeğin tahmini doğum tarihini de belirleyecektir. O nedenle gebeliğin başlangıcından, gebeliğin sonuna kadar son adet tarihi anne adayları tarafındanunutulmamalıdır. Son adet tarihlerini hatırlamayan gebelerde ise yaklaşık bir tarih belirlenmeye çalışılarak bebeğin gelişimi takip edilir ve tahmini doğum tarihi söylenir.

Son Adet Tarihine Göre Kaç Haftalık Hamileyim?
Gebelik haftasının belirlenmesi için hekimler döllenmenin yaşandığı güne değil, son adet tarihinin ilk gününe göre hesap yapar. Adeti geciktiği için gebe olduğundan şüphelenen kadınlar,genellikle internet üzerinden kadın doğum sitelerinde bulunan otomatik gebelik haftası belirleyen takvimlere veya bazı telefon aplikasyonlarındaki son adet tarihine göre kaç haftalık hamilelik olduğunu gösteren programlara bakarak meraklarını gidermeye çalışırlar. Bir taraftan da kadın platformlarında yazılanları takip ederler. Sisteme girilen tarihlerin neticesinde sonuç pozitifte olsa negatif de çıksa eğer adet düzeninde bir gecikme yaşandıysa en kısa sürede yapılması gereken şey, güvenilen bir kadın doğum uzmanına giderek muayene ve kan testleri ile gebeliğin olup olmadığının netleştirilmesidir.

Uzmanlara göre döllenmenin meydana geldiği zaman son adet tarihinden sonraki ilk 15 güne denk gelir. Muhtemel anne adayında eğer hamilelik başladı ise bu durum henüz çok yenidir. Anne adayı kadın doğum hekimine gidene kadar, internetten yaptığı araştırmalarda son adet tarihini yazdıktan sonra çıkan sonuca göre 2 haftalık gebelik belirtileri, 3 haftalık gebelik belirtileri, 4 haftalık gebelik belirtileri ve 5 haftalık gebelik belirtilerinin hepsini detaylı bir şekilde araştırmaya başlar.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları, yaptıkları muayenede anne karnını ultrason cihazı yardımı ile kontrol ederek, gebelik kesesinin gelişmeye başlayıp başlamadığını belirler. Muayene sırasında gebeliğin başladığı görülürse, anne adayından son adet tarihi bilgileri alınarak ultrason cihazına işlenir ve daha ilk muayenede bebeğin tahmini doğum tarihi belirlenebilir.

Son Adet Tarihine Göre Bebeğin Doğum Zamanını Hesaplama
Anne adayları hamile kaldıktan sonra ilk merak ettiği şeylerden biri de bebeğin doğum tarihinin ne zamana denk geleceğidir. Bebeklerin doğum tarihleri pratik bir yöntemle tahmini olarak hesaplanabilir.

Bir anne adayı olarak son adet tarihinize 7 gün ekleyerek, bulduğunuz tarihin üzerine 3 ay geriye giderek, çıkan ay hangisi ise onun üzerine bir yıl daha eklenerek bebeğinizin tahmini doğum tarihini bulunabilir. Ancak anne adayının adet düzensizlikleri varsa o ay yumurtlama tarihi de değişkenlik gösterebilir. Bu da bebeğin doğum tarihinde farklılıklara neden olabilir.

kaynak
 
Üst