Tüp Bebek Tüp Bebek Nedir? Tüp Bebek Tedavi Yöntemi ve Uygulanması

birbaba

Baby Community Member
Katılım
30 Haz 2019
Mesajlar
182
En iyi cevaplar
1
Tepki puanı
191
Puanları
43
Yaş
46
Konum
Alanya
Tüp Bebek 109.jpg




İnsanların en büyük hayali bebek sahii olmaktır. Bazı insanların bebek sahibi olma hayali doğal yollardan olamamaktadır. Bu noktada direkt devreye modern tıp bilimi ve tüp bebek tedavi yöntemleri girer. Tüp Bebek tedavi yöntemleri ve modern tıp bilimi çeşitli fizyolojik nedenlere bağlı olarak bebek sahibi olamayan çiftlerin bebek sahibi olabilme imkanı sağlamaktadır.



Tüp Bebek Nedir?

Tüp bebek, doğal yollarla bebek olma ihtimali çok az olan ya da doğal yollarla bebek sahibi olma ihtimali hiç olmayan çiftlerin üreme hücrelerinin vücut dışı koşullarda modern tıp ilimi ile laboratuvar ortamında döllenmesi eylemine verilen isimdir. Tüp bebek tedavisinde erkek ve kadına ait üreme hücreleri, vücut ısısının taklit edildiği bir ortamda 48 saat boyunca bekletilir. Bu sürede elde edilen yumurta hücrelerinin ortalama olarak %50’lik bölümünde döllenme meydana gelir. Bu döllenmiş yumurta hücreleri (embriyolar) bayan rahmine koyularak tedavi tamamlanmış olur. Bu tüp bebek tedavi yöntemi, çok fazla kullanılan ve büyük yüzdeyle sonuç veren bir tüp bebek tedavi şeklidir.

Tüp bebek tedavisi günümüzde mikroenjeksiyon tekniğiyle yapılmaktadır. Bu yöntemle baba adayından alınan sperm hücrelerinin direkt yumurta hücrelerinin içine verilmesi ve döllenme gerçekleştikten sonra anne rahmine aktarma ile sağlanmaktadır.



Hangi Durumlarda Uygulanır?

Tüp bebek tedavi yönteminin uygulanması için çiftlerde şu sağlık sorunlarının oluşması ya da ver olması gerekmektedir:

Nedeni bilinmeyen ve belirlenemeyen kısırlık var olduğunda,
İleri düzeyde polikistik over sendromu (yumurtalama bozukluklarında),
Azospermide (sperm nitelik bozukluklarında),
Çikolata kistleri (Endometriyoma hastalığı) durumunda,
Bağışıklık sistemine ilgili olan (immunolojik kısırlık) olduğunda,
Sperm sayısının herhangi bir nedenle kifayetsiz kaldığı durumlarda,
12 ay süreyle sıklıkla ve koruma olmadan eşler arası ilişki yaşanması ve buna rağmen hamilelik olmadığında,
tüp bebek tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.


Tüp Bebek Nedir.jpg





Tüp Bebek Tedavi Yönteminden Yararlanmak İsteyen Çiftler;

Bebek sahibi olmak ve bu işlemi tüp bebek tedavi yöntemiyle sağlamak isteyenler ilk olarak Tüp Bebek Merkezine gitmeli ve başvurmalıdır. Adaylarla ilk olarak değerlendirme görüşmeleri yapılır. Tüp bebek uygulanması için hangi koşulların sağlanması gerektiği anlatılır. Lüzumlu olan tetkik planı ivedi bir halde hazırlanır. Sonrasında ayrıntılı olarak jinekolojik muayene ve ultrasonografi yöntemi uygulanır. Tüm incelemeler ve muayene sonuçları değerlendirilerek uygulamanın başarı şansı bebek sahibi olmak isteyen çifte ifade edilir. Eğer tüp bebek tedavi uygulaması başarı sonucu yüksek çıkma ihtimali varsa ve çift Tüp bebek tedavi yöntemini kabul ediyorsa, tüp bebek tedavi uygulaması başlatılır.

Tüp Bebek Tedavisi

Tüp bebek tedavi uygulamasında gerekli incelemeler yapıldıktan sonrasında bebek sahibi olmak isteyen çift uygunsa tüp bebek tedavisinin aşamalarına başlanır. Öncelikle düzgüsel şartlarda kadınların yumurtalaması için vücudun ürettiği hormonlar enjeksiyon ile hastaya uygulanır. Bu enjeksiyonun dozajı fazladır bu sebeple anne adayında bir siklusta birden fazla yumurta elde edilmesi amaçlanır. Gelişen yumurtalar sıklıkla ultrasonografi yöntemi ile test edilir ve bu sırada kan tahlilleri de yapılır. Yumurtalar 18-20 mm boyutuna geldiğinde tek dozlu bir yumurta çatlatma enjeksiyonu uygulanır ve yumurtalama zamanı planlanır. Bu iğnenin ardından yaklaşık 36 saat sonrasında anestezi altında vajinal yoldan bir iğne yardımı ile yumurtalar toplanır.
Anne adayına meydana getirilen işlemler devam ederken erkekten alınan sperm örneği özel işlemle uygun hale getirilir. Bu spermlerle birlikte anne adayından alınan yumurtalar laboratuar ortamında müsait koşullar sağlanarak döllenmesi sağlanır. Embriyo gelişimi sürekli olarak takip edilir. Bu takip işlemi ondan sonra rahime tutunma ihtimali en yüksek embriyolar seçilerek özel kateterler sayesinde anne adayının rahmine vajinal yoldan yerleştirilir. Bu sırada yüksek kaliteli olan embriyolar yeniden laboratuar ortamında dondurularak olası bir gebe kalamama durumu için müsait koşullarda saklanır.

Tüp Bebek Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüp bebek uygulamasının ardından gebelik olup olmadığı birkaç hafta arasında anlaşılmaktadır. Gebelik testi olumlu çıkan kişiler normal hamile kadınlara göre çok dikkatli olmalıdır. Tüp bebek yöntemiyle gebe kalan anne adayları ilk önce beslenmelerine dikkat etmelidir. Özellikle ilk üç aylık dönemin riskli olacağı belirtildiğinden bu süreçte daha dikkatli olunmalıdır. Hızlı ve ani hareketlerden kaçınılmalı ve bol su tüketilmelidir.

Tüp bebek yöntemi ile hamile kalanlar da normal yollardan hamile kalanlar da alkol ve sigaradan uzak durmalıdır. Hamile kalan Folik asiti çok tüketilmelidir. Bunun yanı sıra mümkün olduğu kadar tempolu yürüyüş yapılmalıdır. Özellikle ilk 3 aylık süreçte stresten olası olduğunca uzak durulmalı ve gerektiğinde ruhsal yardımcı alınmalıdır. Ayrıca belirlenen periyotlarda kontrollere tertipli olarak gidilmeli ve operasyonu gerçekleştiren uzmanın tavsiyelerine dikkat edilmelidir.



Tüp Bebek Tedavi Uygulamasında Sorunlar

Tüp bebek tedavisine başlanmadan önce hastalar oluşama olasılığı olan sorunlara karşı uyarılmalıdır. Bugüne kadar uygulanan tüp bebek tedavilerinde şu sorunların biri ya da bir kaçı birtakım hastalarda ortaya çıkmıştır:

Yumurtalıklarda iyi huylu kist bulunan kısaca Polikistik Over Sendromu (PCO) bulunan hastalarda aşırı yumurtalamaya bağlı soluk almada zorlanma, karın arasında sıvı toplanması, damar içinde pıhtı oluşmasıyla akciğerin olumsuz etkilenmesi benzer biçimde problemler ortaya çıkabilir,
Tedavi sürecinde kullanılan ilaçlara karşı bazı alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir,
Karın içi kanama problemi olabilir,
Tedavi sürecinde enfeksiyon riski olabilir,
Anestezik uygulamalara karşı tepki gösteren hastalarda bazı olumsuz durumlar olabilir,
Psikolojik problemler olabilir.

Başarısız Tüp Bebek Denemesinden Sonra;

Bebek sahibi olmak isteyip de olamayan çifler Tüp Bebek Tedavi Yönteminde başarılı olmak hayalidir. Bu konuda başarı oranını belirleyen hamile kalma oranı değil sıhhatli devam eden hamileliktir. Kliniklere gore başarı oranı %45’lere kadar çıkabilmektedir. Özellikle ilk denemede başarısız olunması sıklıkla görülür.

Başarısız tüp bebek denemeleri konusunda sebep tüp kanallarının tıkalı bulunmasıdır. Bunun yanı sıra embriyonun yapısındaki genetik bir bozukluk da başarısız olma sebepleri içinde yer almıştır. Ayrıca ilaç verildikten sonra embriyonun çatlaması gerekirken bu durumun gerçekleşmemesi de sebeplerdendir. Kadın rahim organındaki bozukluklar, birçok kadında görülen çikolata kistleri başarısızlık faktörüdür. Kadının Karnı içindeki aşırı apse durumu da sebepler arasında yer alır. Tabii ki Erkek Spermi konusunda yaşanan problemler de etkenlerdendir. Bütün bunların yanında laboratuvar ortamının kötü olması ve hatalı bir tüp bebek tedavi yönteminin uygulanması başarısızlık faktörlerindendir.
Başarısız tüp bebek uygulamasının ardından ultrasonografi, rahim filmi, kameralı rahim araştırma ve genetik tanı benzer biçimde yöntemlerle sorunun aslı belirlenmelidir. Sorunun tam olarak belirlenmesi tekrardan tüp bebek tedavisi açısından çok büyük ciddi ehemmiyetlidir.

Başarısız Bir Tüp Bebek Tedavisi Sonrasında Süreç

Tüp bebek tedavisi başarısız olursa ümidinizi yitirmeyin. Başarısız uygulamanın arkasından, bu başarısız tüp bebek tedavisi sebebine bakılır daha sonra 1 veya 2 ay içinde yeniden deneme yapılabilir. Başarısızlığa neden olan faktör tam olarak anlaşıldığında buna yönelik tüp bebek tedavi yöntemi uygulanır. Yaşı genç olan çiftlerde tedaviye yeniden başlama süresi biraz daha uzun tutulabilir sadece 35 yaş üstü çiftlerde bir an önce tekrar tedavi sınanmalıdır. Bu süreçte uzmanların görüşüne göre psikolojik tedavi alınmalıdır. Sabırlı olmak ve araştırmaya idame etmek bu süreçteki anahtar basamaktır.

Tüp Bebek Tedavi Fiyatları
Tüp bebek uygulamasında en çok akılları yoran soru tüp bebek tedavisi fiyatlandırmadır. Bu konuda belirleyici unsur başvurduğunuz tüp bebek merkezinin belirlediği fiyat listesidir. Yani, fiyatlandırma ile alakalı tüm kurumları araştırarak buna nazaran tercih yapabilirsiniz. Fiyat üstünde meydana getirilen tetkikler, uygulama, tedavi, deva gibi faktörler etken olmaktadır. Başarı oranı yüksek olan tüp bebek merkezlerinin fiyatlarının daha çok olduğu görülmektedir.

Ülkemizde tüp bebek tedavisi için kurumlarla anlaşmalı merkezler tercih ettiğinizde gideriniz azalacaktır. Eğer kurumlarla anlaşması olmayan tüp bebek merkezlerini tercih ederseniz bütün aşamalar için ortalama 50000 TL gibi bir miktar hazırlamanız gerekebilir. Bu miktar daha düşük yahut daha çok olabilir. Yapılan uygulamanın ne biçimde olacağı da fiyat mevzusunda etkilidir.
 
Üst