Tüp Bebek TÜP BEBEK TEDAVİSİ VE AŞAMALARI

Arinars

Baby Community Member
Katılım
6 Nis 2020
Mesajlar
18
En iyi cevaplar
0
Tepki puanı
25
Puanları
3
Yaş
24
Konum
Kırklareli
Bebekler evimizin neşesi, yaşam enerjimizdir. Elbette evli çiftler bebek sahibi olmayı ister. Ancak bazı çiftler normal yollarla bebek sahibi olamazlar ya da belli bir hamilelik sürecinden sonra bebeklerini kaybederler. Bu çiftlerin tercih edebileceği tedavilerden biri de uzun yıllardır başarıyla uygulanmış Tüp Bebek Tedavisidir.

Yardımcı bir üreme tekniği olan Tüp bebek Tedavisi; İleri yaşlardaki kadınlarda meydana gelen enfeksiyonlar, tüplerde meydana gelen tıkanıklıklar, aşılama tedavisinde sonuç alınamaması, azalmış yumurtalık depoları olması, yumurtlama bozukluğu, tekrarlanan gebelik kaybı, bazı sağlık problemlerine sahip olma, sebebi belirlenememiş kısırlıklar ve bununla beraber erkeklerdeki sperm sayısının az olması, sperm kalitesinin düşük olması, aşırı şişmanlık (Obezite) ve bazı metabolik rahatsızlıklar yüzünden bebek sahibi olamayan çiftlere bebek sahibi olma imkânı sunmaktadır.

Tüp bebek tedavisinde izlenen yol: Çiftlerin bebek sahibi olabilmelerini sağlamak için ilk önce çiftler muayene edilir, öyküleri dinlenir. Muayene ve öykü değerlendirmesinden sonra çifte özel bir tedavi şekli planlanır ve uygulamaya başlanır. Erkekten alınan sperm hücrelerinin, kadından alınan yumurtanın vücut dışında uygun şartları taşıyan bir laboratuvar ortamında kültür içerisinde bir araya getirilerek döllenmesi sonucu elde edilen sağlıklı embriyoların kadının rahmine yerleştirilmesidir. Sağlıklı bir şekilde döllenme gerçekleşince artık yumurtanın bölünme aşaması ve daha sonra da embriyoya dönüşmesi beklenir. Daha sonra embriyo annenin rahmine yerleştirilerek başarılı bir şekilde tutunması beklenir. Eğer tutunma gerçekleşmişse artık gebelik başlamış demektir. Diğer gebeliklerden hiçbir farkı bulunmamaktadır.

tup.jpg


TÜP BEBEK TEDAVİSİ İÇİN HAZIRLIK NASIL OLMALIDIR?
Bu tedaviye başlamadan önce tedavinin yapılacağı hastane, klinik araştırılmalıdır. Hasta sayısı ve başarı oranları incelenmeli ayrıca uygulanacak tedavinin maliyeti hakkında bilgi alınmalıdır. Tüp bebek tedavisine başlamadan önce çiftin bir takım testlerden geçmesi gerekmektedir. Bu testlerin belli başlıları şunlardır:

• Yumurtaların sayısını ve kalitesini belirlemek için regl döneminin ilk günlerinde yapılan kan testi Yumurtalık Rezervi testidir. Bu testle yumurtalıkların ilaçlara verdiği tepki belirlenir.

• Tüp bebek tedavisine başlamadan önce doktor tarafından Semen Analizi yapılması önerilebilir.

• HIV başta olmak üzere bulaşıcı hastalık testleri.

• Embriyo yerleştirmeden önce derinliği görmek, başarıyı tespit etmek için Deneme Embriyo Transferi.

• Rahim içi incelemesi ameliyathane koşullarında ışıklı kamera ile yapılır. Bu Rahim Değerlendirmesi olarak adlandırılır.

• Tüp Bebek Tedavi Çeşitleri: Bunlardan birincisi Klasik Tüp Bebek Tedavisidir. Genç yaşta olan, sperm ve yumurta sayıları yüksek ve ayrıca yumurta ve sperm kalitesi yüksek çiftlerde sağlıklı bir şekilde uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemde sperm hücreleri ile yumurta hücreleri önceden belirlenmiş uygun bir laboratuvar ortamında bir araya getirilerek bırakılır ve döllenme sağlanır. Döllenme sonrasında uygun olan embriyolardan bir ya da birden fazlası başka bir işlem uygulanmadan annenin rahmine yerleştirilir. Bu yöntemde döllenme sperm ve yumurtanın kendi kendine döllenmesi sonucu gerçekleşmiş olur. İkinci bir yöntem ise Mikroenjeksiyon yöntemidir. Mikroenjeksiyon yönteminin sıklıkla uygulandığı durumlarda ise erkek sperm sayısı azdır, hareketlilik oranı düşüktür. Erkekten alınan spermler içinde kalitesi en yüksek olan yumurtanın içerisine enjekte edilerek döllenmesi sağlanır. Başka bir yöntem olan İn Vitro Maturasyon ise; yumurta sayısı çok yüksek olan kadınlarda daha sonra olabilecek riskleri engellemek için kullanılan bir yöntemdir. Yumurtalar henüz olgunlaşmadan toplanıp dış ortamda olgunlaşması sağlanır. Daha sonra gebeliğe uygun görülen yumurtalar laboratuvar ortamında sperm hücreleri ile döllenmesi sağlanır. Kadının yumurta sayısının ve kalitesinin artırılması için hormon ilaçları verilip uygulanan bu yöntemlerin başarısının daha fazla olması amaçlanır.

Normal yollarla bebek sahibi olamayan annelerin zaman kaybetmeden, yaşları ilerlemeden tüp bebek tedavisine başvurdukları zaman olumlu sonuçlar aldıkları görülmüştür. Tüp bebek tedavisinde hangi yöntemin seçileceği, embriyoların kalitesi ve gebe kalma ihtimali her çiftte farklılık göstermektedir. Bu sebepten çiftlere özel hazırlanmış, planlanmış ve uygulanmış Tüp Bebek tedavisi tercih sebebi olmaktadır.

babe.jpg


TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE HAZIRLIK AŞAMALARI
Tüp bebek tedavisindeki başarı için tedaviye alınacak olan çiftlerin yaşları, sağlık durumları, bebek sahibi olamama nedenleri gibi faktörlerle birlikte doktor ve hastane ve kliniğin de tecrübesi çok önemlidir. Tedaviye başlamadan önce yapılması gerekenler: Tüp bebek tedavisinde fazla sayıda yumurta gereklidir. Bu sebeple verilen sentetik hormonlar yumurtaların çok üretilmesinde etkili olacaktır. Yumurtanın uyarımı, yumurtanın olgunlaşması, yumurtanın erken çatlamasını önlemek, rahmin hazırlanması için ilaçlar kullanılır. Yumurtaların toplanma zamanının tespiti için ultrason ve kan testleri yapılır.


bebek-ayagi.jpg


TÜP BEBEK KAÇ DEFA VE KAÇ YAŞINA KADAR DENENİR?
Genel olarak tüp bebek denemesi üç defa olarak önerilir. Ancak üçten fazla sayıda denenmesi durumunda da gebelik olabilir. Aslında istenildiği kadar tüp bebek yapılabilir. Günümüzde yapılan çalışmalar gösteriyor ki tüp bebek tedavisinin ve tüp bebek tedavisinde kullanılan hormon ilaçlarının kadınlar üzerinde bilinen olumsuz bir etkisi veya kanser oluşumunda herhangi bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Tüp bebek tedavisi ile yumurtalıkların tükenmesi ya da erken menopoza girmek gibi herhangi bir durum meydana gelmemiştir. Tüp bebek tedavisi aslında gebe kalınınca sonlanan bir tedavi olduğu için gebe kalınıncaya kadar çok sayıda tüp bebek denemesi yapılabilir. Yalnızca olasılık düşüktür. Tüp bebek tedavisi kadınlarda kırk beş yaşına kadar uygulanmaktadır. Fakat kırk yaş üstü kadınlarda gebe kalma ihtimali oldukça düşüktür. Bundan dolayı genç yaştaki kadınlara oranla ileri yaştaki kadınların gebe kalma oranları daha azdır ve deneme sayısının daha da artırılması gerekmektedir.

Tüp bebek tedavileri bazen yumurta toplama öncesinde iptal edilebilir. Bunların sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz:

• Yumurta keselerindeki gelişmenin yeterince olmaması

• Erken çatlayan yumurtaların olması

•Yumurta keselerinin fazla gelişerek yumurtalıkları aşırı uyarması

• Başka tıbbi nedenler.

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE RİSKLER
•Rahime birden çok embriyo yerleştirildiyse çoklu doğum ihtimali oluşur. Bu durumda erken doğum ya da düşük olasılığı fazladır.

•İğne ile enjekte edilen doğurganlık ilaçları yumurtalıkları uyarır ve yumurtalıklar ağrı yapabilir.

•Tüp bebek tedavisinde erken doğum veya doğum ağırlığında düşüklük olabilir.

• Yumurta toplamada kullanılan iğneler kan damarlarında, mesanede, bağırsaklarda enfeksiyonlara, kanamalara neden olabilirler.

•Yorucu bir tedavi olan Tüp Bebek Tedavisi kişilerde strese sebep olabilir.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ FİYATLARI 2020
Yapılacak olan Tüp bebek tedavisinin fiyatları çiftlere göre değişkenlik göstermektedir. Yapılacak olan işlemin durumuna göre fiyatlar değişebilmektedir. Yumurta toplama, embriyo oluşturulması ve transfer yapılan uygulamalar en uygun fiyatlı olanlarıdır. Yapılan bu işlemlerin yanında ICSI, TESE, embriyo dondurma, genetik inceleme, embriyo kılıfının inceltilmesi gibi işlemler yapıldığında ise maliyet daha artacaktır.

embriyo.jpg


TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BAŞARI
Transferden 12 ve 14 gün sonra gebelik testi yapılır. Test olumlu olursa gebelik takibi için tedaviye başlanır. Test olumsuz olursa hormon alımı durdurulur.

Tüp bebek tedavisinde başarılı olmak birçok faktöre bağlıdır.

• Anne yaşı: Genç yaş gebe kalma ve sağlıklı gebelik olma ihtimalini arttırır.

• Embriyo: Embriyo transfer esnasında gelişmiş olursa gebelik oranları artmaktadır

• Gebelik hikâyesi: Gebelik geçiren kadınlarda başarı oranı daha fazladır.

• İnfertilite Nedeni: Normal yumurta ile yapılan çalışmalarda olasılık daha yüksektir.

• Hayat tarzı: Alkol, sigara, kafein tüketen kadınların gebelik oranları daha düşüktür. Obesite ve bazı ilaçların kullanımı da olasılığı azaltmaktadır.
 
Üst