Gülsüm-Umut
Baby Community Member
- Katılım
- 29/6/17
- Mesajlar
- 539
Evet, bebeğiniz her beslenmeden sonra kaka yapıyorsa normaldir. Yeni doğanlar söz konusu olduğunda, kaka sıklığının geniş bir normal aralığında olduğunu çabucak keşfedeceksiniz.
Bazı bebekler diğerlerinden daha fazla kaka yapar. Her beslenmeyi bebek bezi değişikliği ile bitirmek veya birkaç gün boyunca tek bir bağırsak hareketi görmemek tamamen normaldir. Günde üç veya daha fazla fazla sulu bezini değiştirmiyorsanız, bebeğinizin çok kaka yapması muhtemelen bir sorun değildir. Bu durumda, bebeğinizin doktorunun bilmesi gereken bir şey olan ishal olabilir.
Yenidoğan kakası ne sıklıkla olmalıdır?
Değişir. Kaka alışkanlıkları bebekten bebeğe çok farklılık gösterir. Ortalama sıklık, günlük bir veya daha fazla bağırsak hareketidir. Ancak bazı yenidoğanlar hayatlarının ilk 2 haftasında günde beş veya daha fazla kirli bez üretirken, bazıları günlerce kaka yapmadan geçer.
Yeni doğan bebeklerin uyanık oldukları saatlerin çoğunu yemek yiyerek geçirdikleri için çok kaka yapması alışılmadık bir durum değildir. Genel olarak, anne sütü ile beslenen bebekler formül mama ile beslenenlere göre daha fazla kaka yaparlar. Aslında, bebeğiniz emerken ve bittikten sonra tekrar kaka yapabilir - bu yüzden emzirmeyi bitirdikten sonra temiz bir bebek beziyle içeri girmeden önce birkaç dakika beklemek isteyebilirsiniz.
Emzirilen kakalar daha fazla sıvı içerdiğinden, formülle beslenen bebeklerin dışkılarından daha sulu görünürler. (Burada farklı bebek kakası türlerinin gerçek fotoğraflarına bakın.)
Emzirilen bir yenidoğan ilk birkaç hafta her emzirmeden sonra kaka yapıyorsa, bunu iyiye işaret olarak kabul edin - bu bol süt aldıkları anlamına gelir. Formül mamayla beslenen bebeklerin bağırsak hareketleri anne sütüyle beslenen bebeklere göre daha az sıklıkta olsa da her beslenmeden sonra kaka yapmaları da normaldir.
Bebeğinizin bağırsak hareketlerinin sıklığı, yaklaşık 6 haftalık olduklarında yavaşlamaya başlayabilir, ancak bazı bebekler her beslenmeden sonra kaka yapmayı çok daha uzun süre devam ettirirler. (1 yaşındakilerin günde beş kez kaka yapması nadir değildir.)
Bir bebek kaka yapmadan ne kadar süre kalabilir?
Bebeğiniz birkaç gün içinde kaka yapmadıysa (kabızsa), hemen korkmanıza gerek yoktur. Bebekler kirli bir bebek bezi üretmeden günler, hatta bir hafta sürebilir. Emzirilen bir bebek, henüz katı gıdalara başlamadıysa, kaka yapma iki hafta uzun sürebilir. Tabii ki rutin doktor kontrollerinde doktora bu şikayetinizi söylemenizde fayda vardır.
Bebeğinizin yaptığı kaka yumuşaksa, kabızlık muhtemelen bir sorun değildir. Anne sütü ekonomik ve en sağlıklı besin olduğu için sadece anne sütü ile beslenen bebekler nadiren kabız olurlar.
Bebeklerde gerçek kabızlık tipik olarak diyetteki bir değişiklikten, sıvı eksikliğinden veya bir hastalıktan kaynaklanır. Anlatım işareti sert, kuru dışkıdır. Bebeğiniz kabızsa, daha fazla telaşlanabilir ve kaka yapmaya çalışırken rahatsız edici bir şekilde ıkınıyor gibi görünebilir.
Bebeğimin çok kaka yapmasından endişelenmeli miyim?
Genel olarak, bebeğinizin bağırsak hareketleri oldukça tutarlıysa ve her zamanki gibi davranıyorsa, sık kaka yapması endişe edilecek bir durum değildir. Bununla birlikte, bebeğinizin kaka alışkanlığında ani bir değişiklik olursa ve dışkısı sulanırsa mukuslanırsa, doktoruna danışın. Çok sulu bağırsak hareketleri bir enfeksiyon belirtisi olabilir.
Bebeğinizde kaka ile ilgili diğer semptomlardan herhangi biri varsa doktoru arayın:
Bacaklarını karnına çekmek (karınlarının ağrıdığının bir işareti)
Bağırsak hareketi için zorlanma
Küçük, sert çakıl taşları gibi görünen veya ekstra sulu kaka
sinirlilik
Şişmiş bir göbek
Kakasında kan varsa hemen doktora başvurun.
Bebeğim çok kaka yapıyorsa, pişik olmaya daha meyilli midir?
Sık bağırsak hareketleri olan bebekler, bebek bezi döküntülerine daha duyarlı olabilir. Dışkı ile sürekli temas, alt kısımdaki hassas cildi tahriş edebilir.
Pişik oluşumunu önlemenin en iyi yolu bebeğinizin altını temiz ve kuru tutmaktır. Başlamak için çocuk bezlerini daha sık değiştirin. Her değişim sırasında cildini ılık suyla yıkayın.
Bariyer oluşturmak için bölgeyi pişik kremi ile kaplamak isteyebilirsiniz.